Hier moet je op letten als je een huis gaat bezichtigen

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? De zoektocht naar je nieuwe stulpje kan lastig zijn, maar het kan ook voorkomen dat gelijk het eerste huis dat je bezichtigt ‘the one’ is. Als je enthousiast bent geworden van een huis op Funda of een andere website dan wordt het tijd voor een bezichtiging. Er komt natuurlijk van alles in één keer op je af als je een huis gaat bezichtigen met een makelaar. Maar waar moet je nou eigenlijk allemaal op letten bij een bezichtiging?

Gevoel bij binnenkomst

Voordat je naar de bezichtiging gaat, moet je jezelf afvragen waar jouw toekomstige huis allemaal aan moet voldoen. Zo kun je tijdens de bezichtiging zien of het huis aan jouw eisen voldoet. Ook is het handig om iemand mee te nemen naar de bezichtiging. Vier ogen zien namelijk meer dan twee.Als je het huis gaat bezichtigen, is de eerste indruk erg belangrijk. Wat voor gevoel krijg je van het huis? Zie je jezelf al zitten met een wijntje op de bank? Als je je gelijk thuis voelt, dan weet je dat dit huis een goede kanshebber is. 

Binnen- én buitenkant van de woning

Kijk op je gemak door het hele huis. Kijk goed naar de indeling van de woning. Past deze bij hoe jij het voor ogen had? Vraag ook of het mogelijk is om dat muurtje eventueel door te breken zonder dat het hele huis neerstort. Let ook zeker op de details: hoe zijn de muren afgewerkt? Zijn er vochtplekken? Maar niet alleen de binnenkant van de woning is van belang, de buitenkant is net zo belangrijk. Zijn de kozijnen nog in goede staat? Zo niet? Hoeveel gaat het kozijnen vervangen kosten? Je moet rekening houden met de extra kosten die erbij komen als het huis niet volledig aan jouw eisen voldoet.

Ligging en omgeving

Kijk ook zeker verder dan het huis. Het is ook goed om te kijken naar de ligging van de woning. Zijn er genoeg scholen in de buurt? Waar is de dichtstbijzijnde supermarkt? Als je nog niet bekend bent met de buurt kan het handig zijn om een keertje door de wijk te wandelen. Je moet je afvragen of jij jezelf ziet wonen in deze buurt. Ook moet je zeker even informeren naar de buren. 

Bron: MB Makelaar