Grote gekte huizenmarkt

Vanwege het coronavirus is er een grote gekte aan de gang op de huizenmarkt. Prijzen stijgen enorm, maar hoe kan dit nou?

Oorzaken

De hypotheekrente is historisch laag. Dit maakt een huis kopen veel aantrekkelijker vanwege de lage maandlasten. Dit heeft een gevolg op het huren van huizen, het is hierdoor flink duurder geworden om huizen te gaan huren. Die lage maandlasten zorgen er namelijk voor dat er meer geleend wordt voor een aankoop van een huis.

Er is weinig ruimte op de woningmarkt, de vraag is groter dan het aanbod. Er zijn plannen genoeg om veel nieuwbouw wijken aan te leggen en veel te investeren zodat er genoeg aanbod is voor de woningmarkt, maar er zitten twee obstakels in die weg. Namelijk het stikstof probleem en de PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen). Door deze twee obstakels blijft de vraag groter dan het aanbod en kunnen de problemen nog niet worden opgelost.

Het coronavirus heeft voor een stilstand gezorgd in de economie, dit schaadt ook de huizenmarkt. Door de onzekerheden over het inkomen, banen en maatregelen gaan mensen minder snel verhuizen en verplaatsen ze die plannen tot een tijd wanneer er weer meer zekerheid geldt voor de markt.

Gevolg

Er is een andere manier van huizen bezichtigen, mensen krijgen maar een kwartier de tijd om binnen te kijken en mogen met drie mensen naar binnen. Hierdoor hebben mensen veel minder de tijd om echt eens goed een huis te kunnen bekijken.

Funkijkers worden sneller geweigerd, vanwege de maatregelen met heel weinig bezoekers. Wil je een huis bezichtigen, dan word er wel van je gevraagd hier serieus mee om te gaan in verband met alle maatregelen die van kracht zijn. Dit om als branche zijnde een steentje bij te dragen aan het terugdringen van de verspreiding van het virus.

Eigen ervaring

Er zijn gelukkig genoeg makelaars die u willen helpen en uit eigen ervaring kwam ik terecht bij een makelaar in Enschede.

Ik kwam hier via via terecht en belandde daar op de juiste plek. Ik kreeg een kop koffie aangeboden en ze namen alle tijd voor me. Wensen en behoeften werden voorop gesteld en aan de hand daarvan gingen we samen met de makelaar aan de slag. Nadat ik mijn wensen en behoeften verteld had en de makelaar eens goed zijn werk gedaan had, was het snel klaar. Mijn droomhuis heb ik kunnen vinden dankzij hun nette service en luisterend oor.