Property Photo

Ontwikkelingen woningmarkt

Er zijn veel trends en ontwikkelingen in de woningmarkt die veel invloed zullen hebben op de toekomst. Een paar ontwikkelingen die nu van toepassing zijn wordt in dit blog verder over gesproken.

Ontwikkelingen

Prijzen stijgen steeds minder

De huizenprijzen zijn sinds de crisis enorm gestegen, maar er komt nu langzaam een punt dat de prijzen steeds minder hard gaan stijgen. Er is voor het eerst gemeten dat de prijs van verkochte huizen in Nederland gemiddeld boven de €300.000,- ligt. Dat is een record, want dit gebeurde nog nooit eerder. Er is ook een lichtpuntje volgens de trendwatchers, ze zeggen dat het einde van de stijging nog niet in zicht is, maar dat de prijzen in de toekomst steeds meer geleidelijk zullen afnemen.

Persoonlijk heb ik niet langer gewacht met mijn huis in de markt te zetten, met advies van een makelaar in Almere. Hij zei dat het verstandig was om mijn huis alvast in de markt te zetten, er zit geen haast achter en je kunt je huis altijd nog op een later moment verkopen. De prijzen stijgen nog steeds, dus het is naar mijn idee inderdaad verstandig om alvast uw huis in de markt te zetten.

Woningmarkt presteert goed, ondanks crisis

Een grote crisis die de economie flink aantast, maar ondanks die grote crisis blijft de woningmarkt goed presteren. In 2020 werden er volgens onderzoek ruim 209.000 huizen gekocht en dat zijn er 13.000 meer dan in die zelfde periode van 2019. Bijzonder knap als er tijdens zo’n grote crisis toch dichtbij een record gekomen is. Helemaal als je kijkt naar het beperkte aanbod aan woningen die er is in Nederland. Normaal gesproken worden er minder huizen gekocht als er een beperkt aanbod is, maar in dit geval is dat dus niet aan de orde en wordt er regelmatig nog boven de vraagprijs geboden.

Naar huis

De laatste jaren is er steeds meer de trend waarin mensen steeds meer terug verhuizen naar de plek waar ze vandaan komen. Neem bijvoorbeeld een stel dat van Twente naar de Randstad verhuisd, dat is een compleet andere wereld. Na een aantal jaar is het misschien toch anders dan ze hadden verwacht en zullen dan wellicht weer gaan kijken naar een terugkeer naar waar ze vandaan kwamen. Dit is een trend die je steeds meer ziet in Nederland. Mensen die er te vroeg op uittrekken en na een aantal jaar weer terugkeren.

Tip voor u

Bepaal de beste vraagprijs voor uw huis, dat is echt belangrijk. U zult zich altijd afvragen wat de juiste vraagprijs is, maar daar kunt u met de juiste mensen goed over in gesprek gaan. Persoonlijk heb ik een hele goeie ervaring met een makelaar in Almere die met me het juiste pad bewandelde en de juiste prijs naar voren haalde. Hij ging netjes te werk en vroeg om alle wensen en behoeften die ik had. Met hem samen heb ik mijn huis voor de goeie prijs in de markt gezet en zelf kunnen kijken naar mijn droomhuis.