Het belang van een aankoopmakelaar

Ik vond het jarengeleden belangrijk om bij de verkoop van mijn oude huis een makelaar in de hand te nemen. Dat was een NVM makelaar in Losser. Toen ik vorig jaar een huis kocht, dacht ik bij mezelf: waarom is het eigenlijk nodig om een aankoopmakelaar in te schakelen? Ik heb er toch voor gekozen en daar heb ik gen spijt van.

Vaak wordt en niet gedacht aan een aankoopmakelaar

Als men een woning verkoopt, schakelt het in 90% van de gevallen een makelaar in. Wanneer een huis gekocht wordt, is er aanzienlijk minder vaak een makelaar die de belangen van de aankopende partij behartigt. Toch is deze aankoopmakelaar soms heel handig. In deze blog leg ik je het belang van een aankoopmakelaar uit.

Ga voor een professional

Ik hoef natuurlijk niet ui te leggen dat het inschakelen van een professional belangrijk is als het gaat op de aankoop van een huis: een NVM aankoopmakelaar. Zelf heb ik een NVM aankoopmakelaar in Almelo ingeschakeld bij de aankoop van mijn huis. Als je woningzoekend bent is het soms onduidelijk wat de rol is van een verkopende makelaar. Maak hierin geen fout: de verkopende makelaar behartigt de belangen van de verkoper, dus laat je daarin geen oor aannaaien.

Als jij ervoor kiest om een aankoopmakelaar in te schakelen is het aan te raden om te kiezen voor een makelaar die bij een branchevereniging is aangesloten. De drie grootste brancheverenigingen in Nederland zijn:

  • VB makelaar
  • NVM Makelaars
  • VastgoedPro

 

Rol van verkoop – en aankoopmakelaar

Degene die de belangen behartigt van verkoper is een verkoopmakelaar, hij doet er dus alles aan om de prijs zo hoog mogelijk te houden voor de verkoop. De aankoopmakelaar behartigt de belangen van degene die woningzoekende is. Hij is er verantwoordelijk voor om alle juridische aspecten uit te zoeken, maar nog veel belangrijker: hij doet grondig onderzoek naar het huis en taxeert de waarde ervan. Dit versterkt jouw onderhandelingspositie waardoor jij niet teveel betaalt voor jouw huis.