architect, building, joy-1080589.jpg

Bouwdepot opnemen in de hypotheek

Wanneer je een bestaand huid hebt gekocht en wilt gaan verbouwen kan dit veel geld kosten. Je kan er dan voor kiezen om de verbouwing niet van je spaargeld te betalen, maar de keuze te maken voor een bouwdepot. Een bouwdepot opnemen in de hypotheek kan dus erg praktisch zijn. Het bedrag van het bouwdepot wordt voor maximaal twee jaar op een aparte rekening gezet waaruit jij de kosten van de verbouwing kunt betalen.

Wat is de hoogte van het bouwdepot?

Wanneer je een bouwdepot wilt opnemen wordt de hoogte van het depot bepaald door wat de waarde van jouw woning zal zijn na de verbouwing. Hiervoor heb je een taxatie van het huis nodig. Een taxateur komt langs en stelt voorafgaand aan de verbouwing de waarde van de woning vast die de woning voor en na de verbouwing zal hebben. Wanneer de taxatie huis is afgerond kan je 100% van het bedrag lenen. De hoogte van jouw depot zal ook afhankelijk zijn van het soort verbouwing dat je laat uitvoeren. Een uitbouw zorgt ervoor dat je huis meer waard wordt, net zoals een dakkapel. Een keuken of badkamer is daarentegen minder waardevast. Dit komt doordat dit onder het gebied smaak valt. Een verbouwing kan dan ook zorgen voor een waardevermeerdering van je woning.

Huis laten taxeren is dat echt nodig?

Daar kunnen we een kort antwoord op geven: JA! Een taxatie huis is echt nodig, anders kun je geen aanspraak maken op een bouwdepot. Uiteraard doe je er goed aan om op zoekt te gaan naar de beste en goedkoopste partij in je buurt die een taxatie huis kan uitvoeren. De prijzen kunnen erg verschillen, op taxatietarieven.nl kun jij de goedkoopste taxateur in jouw omgeving vinden. Verbouwen kost al meer dan genoeg geld, dus waarom zou je kiezen voor de duurste taxateur? Dat is toch geld weggooien?!

De voorwaarden van een bouwdepot

Wanneer je een bouwdepot wilt opnemen hanger hier uiteraard altijd voorwaarden aan vast. Je kunt onder andere denken aan:

  • Je moet zorgen dat je woning echt meer waard wordt. De verbouwing moet je huis dus verbeteren.
  • Een bouwdepot kan alleen ingezet worden voor dingen die aan het huis vastzitten. Je kunt hierbij denken aan een nieuwe vloer, dakkapel, isolatie van de zolder of bijvoorbeeld een dakkapel of dakraam. Losse dingen zoals gordijnen, een bank of kast vallen hier niet onder. Tenzij het om een inbouwkast gaat.
  • Uiteraard moet je het volledige hypotheekbedrag kunnen betalen, hier zit het bedrag van het bouwdepot bij ingerekend.